onsdag 7 januari 2009

Förföljd av Selma
Så lätt gick det alltså inte att bli av med henne. Nu har jag rentav lånat boken med breven till Valborg, för att ta reda på vad som faktiskt står.
Selma och esoteriken
En annan aspekt:
Hur förhåller sig hennes berättelser till esoteriken?
Om jag utgår från det kabbalistiska trädet, kan det kanske sägas att berättelserna håller sig kring de lägre aspekterna, dvs roten. Då tänker jag tex på vissa avsnitt i Herr Arnes Penningar, Körkarlen, Kejsaren av Portugallien.
Enligt esoteriken handlar det alltså inte om de högre andliga aspekterna. Spöken rör sig på de lägre nivåerna, men de rör sig! Är alltså inte påhitt av önsketänkande eller ”sjuka hjärnor.” lika lite som våra fysiska kroppar är det. Men, liksom de, förgängliga och illusoriska ur de högre aspekterna!
Våra dagars inställning till esoterik gör, att dessa aspekter i SLs författarskap tydligen anses mindre viktiga än hennes kärleksliv? Mindre seriöst att sysselsätta sig med? Jag anser att detta beror av fördomar och brist på bildning vad beträffar esoteriskt tänkande.
Skulle vara intressant att veta om kommentarer till dessa aspekter alls förkommer i hennes egna brev.
Alla aspekter måste ju ses som lika viktiga. Människan har sju chakran (energiaspekter), och alla bör de levas, från rot till krona!
Ett chakra av sju är alltså hänvisat till fortplantning och sexualitet.Något att fundera över?

Se bilden på chakran här nedan! (3e januari.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar