onsdag 14 januari 2009

Fri Esoterik

För några år sedan satt jag på min balkong en sommar och klämde Hemliga Läran av Helena Blawatsky, den moderna teosofins grundsskrift. En härlig resa på många sätt!
Hoppas kunna återkomma till detta i bloggen, dvs ha kraft och enerig att skriva mer om det. Tills vidare ett citat från en englesk teosof, John Algeon:
"Att anse Blavatskys ord som heliga är att våldföra sig på vad hon själv syftade till med sitt liv. Det är som att hoppas på att saven skall stiga upp genom dött virke. Det går inte. Vad vi skulle uppnå är en 1800-tals-teosofi med en förstelnad, museal text utan inspiration. Att vara levande är att förändras, motsatsen är stillastående.

Om vi å andra sidan går tillbaka till Blavatsky för att tillämpa hennes principer på vår egen tid och uttrycka dem med våra egna ord, då skapar vi en ny livskraftig gren, utgående från huvudstammen. Det vore en bra uppgift och borde vara varje ny generations strävan. Men låt oss inte inbilla oss att vår nya lilla gren utgör huvudstammen!

En text har endast den mening som dess läsare ger den. Böcker är speglar. När vi tror att vi läser vad som står i dem, så ser vi i verkligheten vad som finns i oss själva. Vi har inte något val mellan "verklig" Blavatskyteosofi och någon form av "neo-teosofi". Vi har endast att välja mellan den döda bokstaven i påståenden som var levande för ett sekel sedan och en vital gren på det teosofiska trädet.

Vissa insekter för med sig vissa egenskaper från larvstadiet till vuxenlivet och begränsar sålunda sin utveckling. Detta kallas "neoteni". Vårt val ligger mellan "neotenisk" teosofi, begränsad till 1800-talets språk och föreställningar, och en gren bestående av levande teosofi, som försöker att meddela den tidlösa visdomen i våra dagars språkdräkt. Det finns inget annat val.

En helhetsbild

Vad vi behöver är en historiebeskrivning av det teosofiska idéflödet, en skildring av modern teosofi och dess rötter fram till det inflytande som teosofin utövat på vår samtid, vidare en skildring av de sidoskott som framsprungit ur den stora huvudstammen - Blavatskys tanke-gångar - och alla grenar av teosofisk ideologi som har vuxit fram för att anpassa den tidlösa visdomen till moderna behov. Denna historiebeskrivning borde vara rättvis, välinformerad, välvillig och kritisk, uttömmande och detaljerad. Att skriva den är en utmaning och en stor uppgift. Men modern teosofi, Blavatskys gåva till världen, är väl värd en sådan."
Vi kan bara gå framåt! Helena Petrovna Blavatsky kan vara en stor inspiratris, djup och svårfångad och sublim, bitsk och rolig i sin kritik av såväl religiösa som vetenskapliga auktoriteter. Jag hoppas kunna välja ut några intressanta citat ur hennes svårfångade verk!
citatet ovan hämtat från:
http://www.teosofiskasamfundet.a.se/tradet.html
Här en länk till en annan blogg om esoterik:
gyllenegryningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar