söndag 11 januari 2009

Tankar om esoterik


Några tankar om esoterik:
Det esoteriska tänkandet är ostrukturerade rörelser som den mänskliga hjärnan oftast har svårt att följa och förstå. Den mänskliga hjärnan längtar efter och är mer eller mindre skapad för struktur. Esoterikern bryter sig gärna ur den strukturen.
Det finns grupper, där man sysselsätter sig med esoterik, men som tenderar att bli kluster i oförståelsen för själva esoteriskens natur. Dvs individerna i gruppen ”klustrar ihop sig”, antagligen i ångest för de okända rörelserna i esoteriken. Detta förenklar på intet sätt förutsättningarna att förstå det esoteriska tänkandet, tvärtom. Till slut kan det omöjliggöra all förståelse och i stället tjäna som bekräftelse för allt annat än esoterik.
Människor söker livets mening. Många vill uppleva att de är själsliga varelser. Många vill ha bekräftelse på guds existens. Många vill tro att de har en skyddsängel, att de har kosmiska guider och följeslagare, att de skall återse dem de älskar bortom den fysiska döden osv. osv.
Efter upplevelser och erfarenheter i olika sådana grupper slängde jag deras strukturer som bedrövliga och obehövliga.
Allt detta upptar numera mina tankar som väsentligt och intressant. Det esoteriska tänkandet kan vara en resa på vär från ingenstans till ingenstans.
På den vägen kan vad som helst hända!

1 kommentar: